6 misvattingen over een bidet toilet

6 meest gehoorde misvattingen over een bidet toilet.

De 6 meest gehoorde misvattingen over een bidet toilet.

Maro douchewcHet elektrisch bidet toilet wordt steeds populairder. In steeds meer huishoudens, hotels en wellnesscentra is de douche wc – een bidet toilet die je onderlichaam automatisch reinigt met water – terug te vinden. Maar er zijn ook mensen die denken dat aan een bidet toilet nadelen zitten.

Hieronder een opsomming van de meest gehoorde misvattingen over een bidettoilet.

1. Een bidet toilet is ouderwets

De moderne douchewc’s worden vaak verward met de oude porseleinen bidets die men soms nog aantreft in Europese landen zoals Italië en Spanje. Maar de hedendaagse douchewc’s zijn voorzien van uiteenlopende wellnessfuncties zoals een verwarmde toiletbril, een soft close bril mechanisme, een reinigende sproeifunctie met diverse massagestanden en uiteraard een comfortabele hygiënische reiniging met water. Ouderwets? Ouderwets is misschien wel jezelf reinigen met toiletpapier.

2. Een douchewc is onhygiënisch

Wanneer we ons echt schoon willen voelen, dan reinigen wij ons onder de douche met water. Maar dat is niet het enige moment dat we water gebruiken om iets te reinigen. Denk bijvoorbeeld maar aan het wassen van je handen, het poetsen van je tanden en het schoonmaken van kleding. Is het dan niet onlogisch als we ons na gebruik van het toilet alleen met papier schoonmaken? Na het gebruik van de douchewc is je onderlichaam ‘touch-free’ schoon. Dit zorgt voor optimale hygiëne maar ook voor gemak. De douchewc zelf blijft hygiënisch want de sproei-arm wordt iedere keer na gebruik automatisch en grondig gereinigd. Ook als meerdere mensen de douchewc gebruiken is de hygiëne gewaarborgd.

3. Door het gebruik van vochtige natte doekjes heb ik helemaal geen bidet toilet nodig

Veelvuldig worden vochtige natte doekjes gebruikt als alternatief voor het droge en harde toiletpapier. Maar wat niet iedereen weet is dat vochtige doekjes funest zijn voor het milieu. Deze worden niet afgebroken in het riool en zijn vaak een bron van verstoppingen. Daarnaast bevatten vochtige doekjes parfum, wat irritatie rond de billen kan veroorzaken. Bij gebruik van vochtige natte doekjes is nog steeds de onhygiënische veegbeweging met de handen noodzakelijk, terwijl het bidet toilet zorgt voor een handenvrije reiniging.

4. Een bidet toilet kan er voor zorgen dat je kleren nat worden en is een douchewc wel veilig

Alle elektrische douchewc’s bij frissebips.nl hebben een ingebouwde sensor in de toiletzitting. Deze sensor zorgt ervoor dat de wellnessfuncties alleen starten als er iemand op het bidet toilet zit. Zodra je de toiletbril verlaat, zorgt de sensor ervoor dat de douchefunctie onmiddellijk stopt en overgaat tot de automatische reiniging van de sproei-arm. Ongelukjes zijn daarom uitgesloten, zelfs als kinderen gebruik maken van het bidet toilet. De douchewc is uiteraard ook als ‘normaal’ toilet te gebruiken.

5. Een douchewc kost veel water en elektriciteit en is duur in aanschaf

Een douche-wc gebruikt inderdaad water en elektriciteit, maar bespaart daarentegen ook de kosten uit voor toiletpapier en vochtige natte doekjes. Uit onderzoek van de bidetmerken Geberit Aquaclean en Dobidos Daelim kwam naar voren dat de besparing bij een huishouden van 4 personen op kan lopen tot wel € 176,-per jaar bij de aanschaf van een bidet toilet. De huidige douchewc’s zijn erg zuinig in gebruik en hebben allen een speciale Eco stand. Omgerekend kost een bidet niet meer dan drie euro per maand en voor de prijs van een goed kop koffie haalt u al het comfort van een douche wc in huis. En omdat het bidet toilet makkelijk te installeren en te verplaatsen is, hoeft de aanschaf van een spatoilet niet beperkt te blijven tot huiseigenaren. Mensen met een huurwoning kunnen tegenwoordig ook genieten van de voordelen van een bidet toilet zonder veel kosten te maken.

6. De sproeifunctie van het bidet toilet voelt vreemd, hard en koud aan.

Na het toiletgebruik start je de douche-wc eenvoudig door op een van de wellnessfuncties te drukken. De sproei-arm komt tevoorschijn en reinigt het onderlichaam met zacht en weldadig warm water in combinatie met lucht. De massagefunctie zorgt voor een grondige reiniging en je kunt tevens de positie, de temperatuur en de intensiteit van de douchestraal bepalen. In het begin kan het even wennen zijn, maar als je aan een bidet toilet gewend bent, kun je jezelf bijna niet meer voorstellen dat je ooit toiletpapier gebruikt hebt!

Zelf een bidet toilet testen?

Wil je zelf de proef op de som nemen en zelf een bidet toilet testen? Kom dan naar een van de de showrooms bij u in de buurt. Kijk op onze showroompagina voor een sanitairspecialist waar u een Japanse toilet kunt testen. In één van hun toiletten hebben we een douchewc geïnstalleerd zodat je zelf het gemak kunt ondervinden van de reiniging door een bidet toilet. We zijn benieuwd wat je van een douche-wc vindt. Natuurlijk staan onze adviseurs voor je klaar om al je vragen omtrent de douche-wc te beantwoorden. Wil je meer lezen over de voordelen van een bidet toilet, kijk dan op de pagina waarom een bidet toilet kopen. Wil je weten hoe een onderdouche werkt? Kijk dan op de pagina Wat is een douchewc.