Waar moet ik op letten bij het kopen van een douchewc?

Bij Frissebips krijgen we regelmatig de vraag: koop ik een stroomloze douchewc of investeer ik in een elektrische variant? Op zich geen lastige vraag, omdat er grote verschillen tussen beiden zijn en er voor- en nadelen zitten aan elke variant. Voordelen in comfort, nadelen in investering of de impact van de installatie. Maar ook verschil in opzetbril of geïntegreerd. En waar moet ik op letten als ik een douchewc ga kopen? Lastige keuzes of valt dat allemaal wel mee?

In het onderstaande koopadvies zullen we onder andere dieper ingaan op de verschillen tussen deze twee douchewc-varianten, wat de functies zijn, hoe de installatie verloopt en welke douche-wc het beste reinigt. We zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij, zodat je beslissing een fluitje van een cent wordt. Heb je verder geen zin om te lezen, onze top 5 is trouwens ook een goed startpunt.

contact met een specialist
Keuzehulp douchewc

Verschillende soorten douchewc’s

Stroomloos of elektrisch

Voor iedereen die graag zijn of haar badkamer of toilet wilt upgraden met meer comfort en hygiëne, zijn er twee smaken douchewc’s; de stroomloze variant, die op waterdruk werkt en een elektrische variant, die naast water ook stroom gebruikt. Tevens is er nog een verschil in een opzetbril die op je bestaande closet gaat en een geïntegreerde douchewc set waarbij de techniek in het keramiek zit verzonken. Welke je kiest, hangt af van je budget, je wensen in comfort en de mogelijkheden in jouw badkamer/toilet. Hoewel een douchewc een grotere hygiëne geeft dan het ouderwetse toiletpapier, zijn er aanzienlijke functionele verschillen tussen beide varianten die belicht moeten worden om te kijken welke douchewc het beste bij je past. Dus lees gerust verder…

Handdouches / handknijpdouches

Er zijn een aantal verschillende stroomloze douchewc’s beschikbaar. Een van de meest ouderwetse, authentieke varianten is de handdouche/handknijpdouche; een slankere versie van de normale douche. Deze handdouche, ook wel bidetdouche genoemd, wordt aangesloten op een koud waterleiding of men gebruikt een mixer om koud en warm water te mengen, voordat het uit de handdouche komt. Vaak hangt de bidetdouche naast het toilet, op grijpafstand. De reiniging wordt gestart door te knijpen in de handdouche, waarna men deze richt op de plek die gereinigd dient te worden.

Maro D'Italia LuxSTA09 bidetdouche

Waarom wel?

 • Goedkoop in aanschaf;
 • Redelijk eenvoudig te monteren;
 • Vertrouwd product wat men in Azië tegenkomt;
 • Kan groter oppervlak, zoals de wc, ook reinigen.

Waarom niet?

 • Maakt gebruik van koud water;
 • Met warm/koud watermixer duurder;
 • Onhygiënisch door handcontact en veel spetteren;
 • Past qua esthetiek niet in elke badkamer;
 • Waterstraal kan te zacht/hard zijn door de waterdruk;

De stroomloze douchewc opzetbril

Vanwege de nadelen die kleven aan het gebruik van een handdouche, zijn er tegenwoordig opzetbrillen verkrijgbaar. De opzetbrillen hebben een ingebouwde douchewc-functie, ook wel mechanische bidets genoemd en reinigen ook met koud water. Echter met een groot verschil en dat is dat de sproeier precies op de juiste plek van onderen sproeit, dit in tegenstelling tot een handdouche die dat niet doet.

Deze bidetbrillen vervangen de klassieke toiletbril, maar zijn voorzien van één of meerdere sproeiers. De douchewc wordt simpelweg aangesloten op de waterleiding en via de waterdruk kan de reiniging gestart worden door de aansturing van de handige draaiknop aan de zijkant van de bril. Door de hendel minder of meer te draaien, wordt de waterdruk aangepast, zodat er voor elke gebruiker een juiste hardheid is. Bijkomend voordeel is dat er verschillende pasvormen zijn en dat qua esthetiek het beter blikt dan een aparte handknijpdouche. Ook zijn de stroomloze douchewc-brillen voorzien van een tweede sproeier, voor de zogenaamde ‘lady wash’.

Maro D'Italia FP104

Waarom wel?

 • Eenvoudig te installeren;
 • Goedkoper dan een elektrische douchewc;
 • In drie verschillende formaten verkrijgbaar, past altijd;
 • Frisse maar hygiënische reiniging;
 • Voorzien van bidet en lady wash (twee sproeiers).

Waarom niet?

 • Maakt gebruik van koud water;
 • Met mengkraan veel duur;
 • Onverwarmde bril. In de winter is dit lekker fris;
 • Koud water reiniging duurt langer dan warm water;
 • Waterstraal is afhankelijk van de waterdruk ter plekke.

De verschillende elektrische douchewc’s

De elektrische douchewc-opzetbril vs de “All in One” combinatieset

Ook in het assortiment elektrische douche-wc’s zijn verschillende varianten. Zo zijn er diverse opzetbrillen die gemonteerd worden op een bestaande toiletpot (of te koop zijn met bijpassend wandcloset set) en zijn er complete “All in One” geïntegreerde douchewc sets, die een wandcloset hebben waar de douchewc in geïntegreerd zit. De laatste variant neemt een grote sprong, omdat de complete douchewc sets steeds goedkoper worden terwijl de kwaliteit blijft.

De opzetbril kan vooralsnog de favoriete keuze zijn, omdat aanschafprijs lager ligt en de functies soms net zo uitgebreid zijn als bij een geïntegreerde set.  De installatie past vaak op het bestaande toilet, zodat ook de impact van een verbouwing beperkt blijft. Mocht er toch een verbouwing van de badkamer of toilet plaats gaan vinden, dan is het esthetischer om een geïntegreerde set te kopen, waarbij de leidingen verborgen zijn achter de wandcloset.

Vaak is het wel zo dat een geïntegreerde douchetoilet beter zitcomfort biedt en krachtiger is in functies en daardoor een betere investering kan zijn op lange termijn.

Maro D'Italia douchewc opzetbril
VitrA V Care Prime geintegreerde douchewc

Waarom een elektrische opzetbril?

 • Sneller te installeren;
 • Makkelijker mee te verhuizen;
 • Voordeliger dan een “All in one” douchewc;
 • Perfect voor upgrade van bestaande toilet.

Waarom geen elektrische opzetbril?

 • Duurder dan een stroomloze;
 • Altijd zijaansluitingen voor water en stroom;
 • Actievere kleinere zit omdat de techniek omhoog loopt bij zitvlak;
 • De deksel komt deels voor de doorspoelknop;
 • Minder functies dan een geïntegreerde douchewc.

Waarom een geïntegreerde douchewc

 • Vaak meer functies dan een opzetbril;
 • Prettiger voor het oog;
 • Alle leidingen onzichtbaar weggewerkt achter het toilet;
 • Je hoeft niet in je tegels gaten te boren die niet meer te herstellen zijn;
 • Vaak betere prestaties dan opzetbril en langere garantie en levensduur.

Waarom geen geïntegreerde douchewc

 • Duurder dan een opzetbril;
 • Iets meer installatietijd;
 • Minder makkelijk te verhuizen (we doen je graag een aanbod voor een nieuwe als je verhuist;
 • Kan qua lengte niet in elke (kleinere) toiletruimte.

Waar moet ik nog meer op letten?

Bij het kopen van een douchewc is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Als je namelijk kiest voor een opzetbril, dan is het belangrijk om te controleren of de douchewc op jouw toilet past qua formaat. Hiervoor is het nodig een aantal maten op te meten en deze te vergelijken op de pagina: past de douchewc. Daar tref je onder andere een uitleg aan welke douchewc bij welke maten closetpot past. Als je echter een combinatieset koopt van een douchewc en wandcloset, dan is de maatvoering onnodig om na te meten.

Het is tevens belangrijk van tevoren vast te stellen waar de aanvoer van water vandaan moet komen en waar eventueel stroom aangelegd kan worden: Een goede voorbereiding is het halve werk en wij helpen je er graag bij als je er niet uitkomt.

Hoe installeer ik een stroomloze of elektrische douchewc eigenlijk?

Afhankelijk van jouw type toilet, staand of hangend, kun je via deze pagina bekijken hoe de installatie van de douchewc eruit ziet.

Mocht je zelf  niet zo handig zijn, dan is het goed om te weten dat we een eigen installatieservice hebben.

Een indruk krijgen van klanten die je voor gingen? Bekijk dan alle installaties die we hebben mogen uitvoeren.

Conclusie

Er zijn tegenwoordig uitgebreide opties om voor eens en voor altijd afscheid te nemen van schurend toiletpapier en verontreinigende natte doekjes. Stroomloos of elektrisch, koud of warm water; één ding is zeker. Het reinigen met water na een toiletbeurt zal over een aantal jaren net zo populair zijn als in Japan, waar inmiddels ruim 93% van de toiletten een douchewc is.

Jouw persoonlijke voorkeur en keuze hangt af van je budget en de waarde die je hecht aan de verschillende functies. In beide gevallen ga je een stap vooruit in comfort, gemak & hygiëne en kun je het ouderwetse toiletpapier voorgoed van je boodschappenlijstje schrappen.

“Iedereen een Frissebips”

Coway Aquapsd2

Nog steeds geen keuze kunnen maken?

Bel met een douchewc specialist en houdt de opties nogmaals tegen het licht.

contact

Ons hele assortiment bekijken?

Hier vind je een overzicht van ons uitgebreide assortiment aan douchewc’s.

douchewc kopen

Alle douchewc’s in het echt bekijken?

Maak een afspraak in de showroom te Amsterdam en bekijk ons assortiment.

bezoek showroom

Zit uw douchewc bril er niet bij?

Frissebips biedt bewust een goed gekozen assortiment douchewc’s aan, waarbij rekening is gehouden met de beste prijs/kwaliteitverhouding en onze jarenlange ervaring. Het kan voorkomen dat je merk er niet bijzit.  Informeer via onze contactpagina naar de mogelijkheden van een merk dat we niet aanbieden.