Wat is het verschil tussen een
Japanse straal en een Europese straal

Bij Frissebips maken we onderscheid tussen 2 verschillende sprays die u op een douchewc kan terugvinden; een Japanse spray en een Europese spray. We maken dit onderscheid omdat wij het belangrijk vinden te omschrijven wat u van de soort sproeistraal mag verwachten en welke spray u prettig zou kunnen vinden.

japanse spray europese spray
Aquaclean Mera vs Sensia Arena

Wat is een Japanse spray

Wanneer een douchewc uitgerust is met een Japanse straal, dan is dat een spray die dun en scherp is en met minder watervolume spuit maar vaak wel een andere techniek herbergt. Sommige merken zoals GROHE hebben een spray die sputtert, om zo meer energie in de straal te stoppen. Anderen mengen extra lucht in de spray of maken de spray iets scherper. Tevens heeft elke fabrikant een andere tijdsduur afhankelijk van de gebruikte techniek. Soms duurt een spraybeurt 1 minuut, soms korter of langer.

Het merk bij uitstek dat douchewc’s uitrust met een Japanse spray, is het merk TOTO Washlet / TOTO NEOREST, waarbij de TOTO Washlet RW de laatste spray technologie herbergt. Zo kunt u op de afbeelding zien dat naast dat de spray vrij dun is, deze ook een watergolvende beweging maakt waardoor er meer energie en lucht in de spray wordt gestopt. Deze efficiënte techniek zorgt er onder andere voor dat de reiniging goed is maar ook comfortabel.

Een voordeel van een Japanse spray is dat deze minder energieverbruik heeft omdat de pompjes minder volume hoeven te verplaatsen en er minder water verwarmd hoeft te worden om constant warm water aan te bieden. Een nadeel van een Japanse spray kan zijn dat het minder comfortabel is en het langer kan duren voordat een goede reiniging gerealiseerd is. Want hoe dunner de spray, hoe kleiner het oppervlak is dat gereinigd wordt, hoe langer het proces kan duren.

Wat is een Europese spray

Als een douchewc is uitgerust met een Europese spray, dan wordt er gereinigd met meer watervolume gecombineerd met meer waterdruk en lucht. Lucht is een belangrijke factor voor een goede en prettige reiniging en meer watervolume voelt comfortabeler aan. Sommige fabrikanten geven een draai aan het water (WhirlSpray van Geberit) terwijl andere producenten een meer gefocuste spray bieden (VitrA V-care). De Geberit AquaClean Mera douchetoilet combineert een doorstroomtechnologie met een boiler die de eerste 50 seconden extra water sproeit (zie afbeelding rechts). Dat zorgt uiteraard voor een fijne ervaring en een goede reiniging, maar uiteraard is deze watervolume niet nodig voor een Frissebips.

Een fijn voordeel van een Europese spray is dat een groter spray oppervlak meer oppervlakte af waardoor de reiniging efficiënter is, mits de sproeier uiteraard komt waar deze moet komen. Een ander voordeel is dat deze soort spray comfortabeler aan kan voelen dan een Japanse spray, echter is dat heel persoonlijk. Een nadeel van een Europese spray is, mede afhankelijk van het merk, de sproeier meer geluid maakt en er soms wat waterspat kan plaatsvinden (Geberit Mera) waardoor er meer spat-effect is op de achterkant van de bril.

Welke douchewc spray is het beste?

Welke douchewc spray het beste bij u past, is vooraf niet te zeggen. Welke spray uw voorkeur heeft qua gevoel, is ook lastig te definiëren als u nog nooit een douchewc heeft geprobeerd. Daarom raden wij altijd aan dat als u in de gelegenheid bent onze showroom in Amsterdam te bezoeken, daar de douchewc’s te bekijken en eventueel te proberen, zodat u een afgewogen keus kunt maken welke douchewc het beste is.

Heeft u ooit een Japans toilet in Zuidoost-Azië geprobeerd, dan is het vaak zo dat de voorkeur uitgaat naar de Japanse spray, omdat cultureel bepaalt is dat dit de standaard is voor die regio (afwijkingen uitgezonderd).  Bent u echter een douchewc van een Europees merk gewend zoals VitrA of Geberit, dan gaat ongetwijfeld uw keuze uit naar een van deze merken, omdat zij een volle spray hanteren.

Wilt u weten welke douchewc welke spray hanteert, dan kunt u gerust kijken op de product pagina van de desbetreffende douchewc of even bellen met een specialist van Frissebips. Wilt u zekerheid – maak dan een afspraak met Frissebips om te testen of u een Europese straal of Japanse straal het fijnst vindt. Indien u ons advies ter harte neemt, dan is een Europese spray altijd een goede keuze!

Alle douchewc's met een japansee spray Alle douchewc's met een europese spray