Installatie douchewc op een hangtoilet

Je bent klaar voor de installatie van je douchewc opzetbril op een hangtoilet met ingebouwd reservoir. Het is handig van te voren te meten of de opzetbril past op je closetpot.

Uiteraard is elke badkamer of toilet anders maar hier vind je een algemeen stappenplan voor de installatie van een spoel-föhn wc op een hangend toilet.
Bij een geïntegreerde douchewc wijkt de installatie wat af omdat dan alle leidingen achter de closetpot verborgen zitten. Bekijk hier de installatie van een geïntegreerde douchewc op een inbouwreservoir.
bel voor een beetje hulp

Stappenplan:

Hoe installeer ik een douchewc opzetbril op een wandcloset.

Dit is een algemeen stappenplan. Lees altijd eerst compleet de handleiding door van je douchewc voordat je dit stappenplan volgt.

Expert tip: goed gereedschap is het halve werk en veel handen maken licht werk!

Verwijder de doorspoelknop en eventuele tussenvensters en draai de watertoevoer dicht van je inbouwreservoir. Spoel nu de toilet door om het reservoir te legen.

Heb je geen kraantje bij het toilet? Sluit dan de (hoofd-)waterleiding af en spoel het toilet door.

Installatie-douchewc-inbouwreservoir-Geberit-UP320Draai de aanvoerslang los die aangesloten is op de kraan van het inbouwreservoir en zorg dat de slang niet naar binnen valt.

Sluit de T-connector aan tussen de watertoevoer en het inbouwreservoir. Dit T-stuk zit bij de douchewc die je hebt aangeschaft.

Zorg dat alle rubbers goed in de wartels zitten en draai de wartels behoedzaam aan.

Voor de rest van de installatie heb je een aansluitset voor inbouwreservoirs nodig.

stap 3: plaats de opzetbril op je wc

Eenvoudige installatie verwarmde brilVerwijder de oude toiletbril en reinig de wc indien nodig. Plaats erna de onderplaat waar de douchewc overheen wordt geschoven, plaats de topfix bouten in de gaten van uw hangtoilet en leg de metalen plaatjes in de onderplaat maak dit handvast met de bijgeleverde bouten (M6).

Sommige opzetbrillen hebben een mal om de bril goed uit te lijnen op de toilet. Indien de mal niet aanwezig is, plaats de douchewc over de onderplaat en stel deze af op de rand van de toilet en verwijder de onderdouche weer.

Draai nu de bouten stevig vast zodat de onderplaat goed bevestigd zit. Schuif daarna de douchewc weer op het toilet.

stap 4: Douchewc aansluiten op water

Sluit de extra waterslang (Neop Flex SL/13 H 1/2 BIXBI 1,25m ) aan op de T-connector en begeleid de slang langs het reservoir naar beneden zoals op de afbeelding hierboven. Indien je een ouder reservoir hebt dat nog niet is voorbereid op een douchewc (zonder mantelbuis), dan dien je een gaatje te maken in de achterkant van het plastic van het reservoir of aan de linker zijkant van het reservoir.

Indien je een nieuwer type inbouwreservoir hebt zoals de Geberit UP320 of de GROHE Rapid SLX, dan kun je gebruik maken van de mantelbuis zoals de handleiding omschrijft, mits dit een douchewc is met verborgen aansluitingen (geen opzetbril).

Bij een opzetbril: boor met een (diamant-) boor een rond gat van ca 2-3cm diameter en vang de waterslang op door te hengelen. Dit gaat makkelijker als je met 2 personen bent. Sluit dan een koppeling met de muurplaat aan en bevestig deze met de platte kant in de muur. Sluit op de muurplaat de hoekstopkraan aan.

Spoel de waterslang door in het toilet om te zorgen dat er geen gruis naar de bril wordt gestuurd en controleer de aansluitingen op lekkages. Sluit de flexibele waterslang aan op de hoekstopkraan en verbind deze naar de douchetoilet. Let daarbij op dat je de waterslang niet met een tang op de bril monteert (teveel kracht anders op het materiaal), het is een draaiende wartel, dus dit moet met de hand vast gedraaid worden. Let erop dat het rubber goed zit in de wartel voordat je de wartel bevestigd. Lekt er water, dan zit dit rubber niet goed.

Installatie wandcloset aansluiting opzetbril
Stap 5: douchewc aansluiten op stroom

Aansluitingen-water-en-stroom-installatie-douchewc-fbSluit nu de douchewc aan op het elektriciteitsnet. Let op, je dient de bidetdouche aan te sluiten op een geaard stroompunt van 220V / 50HZ/60HZ. Dit mag een inbouwdoos zijn met een stopcontact of een opbouwstopcontact.

Het makkelijkst is de stroom te betrekken via een aangrenzende ruimte, aan de zijkant of achter de wc. Het is niet aan te raden de douchewc aan te sluiten op een verlengsnoer. Dit in verband met de veiligheid. Liever via een handige plakplint of goot.

Gefeliciteerd! Je heeft nu een Frissebips douchewc aangesloten in huis. Welkom bij Club Frissebips!

stap 6: toch nog een beetje hulp nodig?

Mocht je ondanks de bovenstaande uitleg over het kopen van de juiste douchewc toch nog graag contact met Frissebips hebben – aarzel niet ons telefonisch, via de chat of via email te raadplegen. Liever teruggebeld worden op een tijdstip dat jer uitkomt, vul dan een Bel mij terug verzoek in.

Weten hoe uw toilet na een installatie van een douche-wc eruit ziet? Deze klanten gingen je voor: Installaties bij klanten.

Abracadabra?

Hulp nodig of heb je een prangende vraag over het kopen van een douchewc, de installatie van een spatoilet of het onderhoud van je bidet toilet? Neem gerust contact op via 06-55132763 of laat een bericht achter via contact of via WhatsApp. Wij helpen je graag aan een Frissebips