Als je voor het eerst een douchetoilet tegenkomt, kan het gebruik ervan iets overweldigends zijn. Zeker als je een douchetoilet in Japan tegenkomt, die vaak zijn uitgerust met vreemde symbolen en tekens. Maar eigenlijk is het gebruik kinderlijk eenvoudig.

We maken regelmatig mee dat klanten in onze showroom het toch wel spannend vinden de eerste keer op de knopjes te drukken. Maar heb geen vrees, Frissebips vertelt je graag hoe je een douchetoilet gebruikt. En hebben we na dit artikel je bidetangst nog steeds niet overwonnen, dan nodigen we je graag uit in onze showroom te Amsterdam, waar je op maar liefst 4 verschillende douchewc’s je angst kunt overwinnen!

bekijk ons assortiment
Hoe gebruik je een douchetoilet

Voor het eerst op een douchetoilet!

Wanneer je voor het eerst op een douchetoilet plaatsneemt, merk je daar in sommige gevallen niet veel van. Vaak is een douchetoilet uitgerust met een aangename verwarmde bril of zal de douchewc automatisch de deksel openen wanneer je de toilet benadert. En dan weet je het; dit is een speciale slimme wc.

Na het plaatsnemen op de smart toilet, is het tijd om de knopjes te inspecteren. Wees gerust, als je geen knopjes aanraakt – gebeurt er niets. Maar angsten zijn er om overwonnen te worden, dus waarom niet meteen de duik in het diepe? Gelukkig is er sinds een aantal jaren een standaard in afbeeldingen bedacht door TOTO, marktleider op het gebied van de Japanse douchetoilet, die de angstige gebruiker een beetje op weg kan helpen. En kijk de heren eens blij en voldaan zijn dat deze stap nu eens gezet is:). En nu is het tijd voor jouw stap!

Algemene symbolen op een douchetoilet TOTO

Stappenplan gebruik van een douchetoilet.

Om je verder op weg te helpen, hebben we hier een stappenplan gemaakt voor het gebruik van de douche-wc. En kom je er toch niet uit, bel gerust met een douchetoilet-expert!

Stap 1: neem plaats op de douchetoilet

Ga ontspannen op de Japanse toilet zitten en doe je behoefte. De bediening van deze verschillende standen doe je eenvoudig met de  afstandsbediening. Elke douchewc is uitgerust met een sensor die een gebruiker detecteert. Druk je per ongeluk op de afstandsbediening terwijl je er niet op zit, dan zal de douche-wc niet werken. Dit is een extra beveiliging om te voorkomen dat ook je haar nat wordt.

Stap 2: kies de functie / wasprogramma

Kies de functie die het beste past bij dit momentum, de lady wash of de bidet wash, of beiden. Zorg daarbij dat je niet in spanning je bips bij elkaar duwt, want dan heeft de douchetoilet een grotere uitdaging voor de boeg! Het eerste water is wel een beetje zoals merk Rivella haar drankje beschrijft; “een beetje vreemd maar wel lekker”. Pas de waterdruk of de watertemperatuur naar wens aan en ontspan.

Stap 3. voeg een extra functie toe als je dapper bent

Nu de bips lekker gereinigd wordt is het tijd voor een gevorderde functie; het oscilleren en/of laten pulseren van de sproeier. Oscilleren betekent dat de sproeier heen en weer pendelt en dus een groter oppervlak reinigt en pulseren is een ontspannende functie die de spray laat afwisselen tussen harder en zachter sproeien. Sommige mensen denken dat ze moeten wachten tot de douche-toilet stopt met sproeien maar wanneer je denkt dat je schoon bent, kun je met de stopknop altijd het programma onderbreken. Wil je daarna nog eens gereinigd worden, start dan opnieuw het programma.

Stap 4: tijd voor de afronding

Na het wassen is het tijd om de bips droog te föhnen maar als je in tijd verlegen zit, dep dan een keer met een dubbelzijdig toiletpapiertje. Zo kun je meteen controleren of je geslaagd bent voor je eerste keer en helemaal schoon bent. Wil je lekker droog geblazen worden, neem dan wel even de tijd. Dit is niet zozeer vanwege de kwaliteit van de föhn maar meer het drogen van water met warme lucht. Dat duurt gewoon even, dus neem gerust je tijd en sla de krant nog eens open.

Stap 5: dit is waarom je verliefd wordt op je douchetoilet

Als je alle stappen hebt doorlopen, dan ben je automatisch verliefd op je douchetoilet. Want het gevoel en het ervaren comfort waar je nu de wc mee verlaat is onbetaalbaar. En dat je je zolang met papier of vervuilende natte doekjes hebt proberen te reinigen, is iets geworden dat je nu niet mee begrijpt.

Gefeliciteerd met je Frissebips, je ruikt weer naar bloemetjes!

Mogelijkheden van een douchetoilet.

Tegenwoordig zijn er vele merken die de douchetoilet op de markt brengen, van TOTO tot VitrA en uiteraard ook merken zoals Geberit en Duravit. De meeste douchetoiletten zijn uitgerust met een billenspray, een lady wash voor dames en een warme föhn. Maar talloze merken hebben de onderdouche ook uitgerust met onder andere een geurzuiveringsmodule, nachtlampjes, automatisch doorspoelen van de toilet of automatisch openen en sluiten van de deksel en bril met een simpele druk op de afstandsbediening.

Welke functies jij belangrijk vindt en welke spray je prettig vindt aanvoelen hangt heel erg af van je ervaring en behoefte. En als het onduidelijk is en je een goed overzicht wenst te hebben van de mogelijkheden, dan nodigen we je graag uit in onze showroom te Amsterdam. We praten je graag bij over het gebruik van een douchetoilet of de installatie ervan.

maak een afspraak