Geschiedenis van het bidet

Bidet geschiedenis

Geschiedenis van het bidet toilet en de elektrische douchewc.

Bidet geschiedenisBidet is een Frans woord voor pony (en in Oudfrans betekent bider – draven). Deze etymologie komt van het feit dat men schrijlings op een bidet gaat zitten, of deze berijdt, zoals men op een pony zou doen.

Het bidet zou een uitvinding zijn van Franse meubelmakers op het einde van de 17e eeuw of het begin van de 18e eeuw, hoewel geen exacte datum of uitvinder bekend is. Er bestaan theorieën dat de uitvinder Christophe Des Rosiers zou zijn, meubelmaker van de Franse koninklijke familie. De vroegste geschreven vermelding van de bidet vindt men in 1710.

Tegen het begin van de 20e eeuw was, dankzij verbeteringen in het sanitair uit de Victoriaanse tijd, het bidet (en de nachtpot) verhuisd van de slaapkamer naar de badkamer en begonnen steeds meer mensen een bidet te kopen.

In de jaren 60 werd de elektronische bidet geïntroduceerd, een hulpmiddel dat men op bestaande toiletten plaatste en geschikt was voor badkamers die te klein waren voor zowel een toilet als een bidet. En al snel kreeg de bidet een nieuwe naam; de douchewc.

Tegenwoordig is een douchewc al lang geen luxe-artikel meer en kan iedereen een Japanse douchetoilet kopen. Een douche wc behoort tot de basisvoorzieningen van iedere huishouding en draagt bij tot het welzijn van het hele gezin. De huidige bidetmodellen zijn trendy, gemaakt van hoogwaardig materiaal en worden steeds slimmer om de gebruiker de beste wellness ervaring te geven. En de ontwikkeling ervan is nog niet op zijn einde, zeker nog niet omdat de Nederlandse badkamercultuur langzaam verandert. Tegenwoordig is een douchewc al lang geen luxe-artikel meer.

Heeft u er al één of denkt u over een bidet te kopen? Bel vrijblijvend voor advies een van onze bidetspecialisten en wie weet maakt u in uw huishouden ook wel geschiedenis.