Nieuwbouwwoning en een douchewc installatie

Een nieuwe stap in jullie leven gaat beginnen; jullie hebben een nieuwbouwwoning gekocht. En daar komt best veel bij kijken. Van keukens tot sanitair!

En gezien de opkomende trend van een douchewc, wordt steeds vaker de vraag gesteld: hoe het gaat met de installatie van een douchewc in een nieuwbouwwoning.

Welke voorbereidingen voor stroom en water moeten er worden getroffen en wanneer moet wat besloten worden? Kan ook achteraf een douuchewc geïnstalleerd worden zonder breekwerk? Dit artikel vertelt jullie er alles over.

bel voor een beetje hulp

De voorbereidingen bij een nieuwbouwwoning

Al vroeg na het tekenen van het koopcontract, dienen jullie snel beslissingen te nemen over bepaalde zaken. Waar komen de aansluitingen van de keuken, hoeveel stopcontacten nemen we erbij en welk sanitair willen we hebben. Het is daarin belangrijk de juiste voorbereidingen te treffen om extra werk of uitdagingen te voorkomen bij oplevering van de woning. Voorbereidingen voor de installatie van een douchewc zoals stroom en water en de mogelijkheden vanuit de bouwer of de aannemer. En vanuit onze adviesrol zijn er in onze optiek 4-5 scenario’s.

Expert tip: een goede inventarisatie van de wensen maakt het maken van keuzes en het plannen van de werkzaamheden makkelijker!

Bij het eerste scenario levert de aannemer/bouwer de woning af met een staande wc of hangtoilet en er zijn geen voorzieningen getroffen voor de installatie van een douchewc in de nieuwbouwwoning.

Soms is er geen keuze geweest dit vooraf aan te leggen, soms wordt er te laat stil gestaan bij de wens om een douchewc te kopen. In dit geval zal achteraf stroom en water aangelegd dienen te worden.

Dit is het minst prettige uitgangspunt omdat het achteraf altijd iets meer werk is om aan te leggen maar ook omdat de kans bestaat dat er in het geval van een geïntegreerde douchewc, er toch stroomplintjes aangelegd dienen te worden in het zicht of dat een stroompunt überhaupt een uitdaging is. Gelukkig hebben we veel ervaring in het achteraf installeren, dus het team van Frissebips vindt altijd wel een oplossing.

Een van de mogelijkheden die voorkomt bij een nieuwbouwwoning is de keuze om  de badkamer en het toilet casco te laten opleveren. Dit betekent dat er geen inbouwreservoir wordt geïnstalleerd en geen toilet met bijvoorbeeld een afgetegelde muur.

In dit geval verzorgen jullie zelf het sanitair en de installatie ervan. Daardoor zijn er niet altijd voorbereidingen getroffen voor de infrastructuur van een douchewc. Op zich een goed uitgaanspunt omdat aansluitingen nog weggewerkt kunnen worden (in de muur frezen of bij afmonteren met afwerkwand).

In dit geval is het handig samen met Frissebips te bespreken welke voorzieningen voor water en stroom er dienen te komen zodat de installatie van de douchewc vlekkeloos aansluit op de infrastructuur. En zo hebben jullie ook de meeste keuze uit het assortiment.

scenario 3: infrastructuur voorbereid

Bij dit 3e scenario heeft de aannemer/bouwer al voorbereidingen getroffen voor het installeren van een douchewc. De voorbereiding bestaat in dit scenario uit een loze leiding voor de elektra en een reservoir dat voorbereid is voor de installatie van een douchetoilet. Vanuit de bouwvoorschriften kan een loze leiding voor stroom prima voorbereid worden zodat naderhand de elektra kan worden getrokken naar de meterkast. Ook heeft de aannemer rekening gehouden met de belasting van de groepenkast en heeft hij bij voorkeur een Geberit Duofix reservoir geïnstalleerd.

Het is dan alleen goed om te weten waar de loze leidingen uit dienen te komen om of een geïntegreerde of een opzetbril te installeren. We leveren graag de juiste technische tekeningen aan voor jullie bouwer/aannemer.

Alhoewel jullie huis dan niet direct is voorzien van een stroom- of waterpunt, het is dan achteraf zonder breek- of hakwerk goed achteraf te installeren, zonder dat ook de kosten hiervoor exponentieel oplopen.

Met dit scenario kan er achteraf altijd een douchetoilet worden geïnstalleerd, die ook nog eens op een efficiënte manier gerealiseerd kan worden, zonder breek- of hakwerk.  Niet voor niets is dit een van onze favoriete scenario’s.

scenario 5: water en stroom voorbereid

Als jullie een bouwer of aannemer hebben die met zijn tijd mee gaat, dan is het mogelijk van tevoren aan te geven waar jullie een water- en stroompunt wensen. Want hij is op de hoogte dat reinigen met water de nieuwe standaard is en helpt jullie graag aan een Frissebips. Afhankelijk van welke douchewc jullie wensen, een geïntegreerde of opzetbril, kan vooraf precies aangegeven worden waar de punten dienen te komen en wanneer ze gerealiseerd dienen te worden qua tijdsplanning.

Wel is het zo dat het kan zijn dat er een standaard toilet geïnstalleerd dient te worden als de aannemer geen douchewc kan leveren of er te weinig verstand van heeft. In dit geval wordt na de oplevering de standaard toilet vervangen door een geïntegreerde douchetoilet. In geval van een opzetbril kan het zijn dat deze past op de standaard toilet, we kunnen hier ook in meekijken.

Expert tip: volgens de bouwvoorschriften kan het zijn dat er een werkende wc opgeleverd dient te worden. Kies in dit geval dan altijd voor de goedkoopste toilet (eventueel zonder bril) om de kosten te drukken. 

stap 6: toch nog een beetje hulp nodig?

Mocht je ondanks de bovenstaande uitleg over het kopen van de juiste douchewc toch nog graag contact met Frissebips hebben – aarzel niet ons telefonisch, via de chat of via email te raadplegen. Liever teruggebeld worden op een tijdstip dat jer uitkomt, vul dan een Bel mij terug verzoek in.

Weten hoe uw toilet na een installatie van een douche-wc eruit ziet? Deze klanten gingen je voor: Installaties bij klanten.

Abracadabra?

Hulp nodig of heb je een prangende vraag over het kopen van een douchewc, de installatie van een spatoilet of het onderhoud van je bidet toilet? Neem gerust contact op via 06-55132763 of laat een bericht achter via contact of via WhatsApp. Wij helpen je graag aan een Frissebips.